Pigmentvlekken tijdens zwangerschap

Tijdens een zwangerschap gebeurd er ontzettend veel met je lichaam. Dat geldt uiteraard óók voor je huid en haren. Het ontstaan van pigmentvlekken tijdens je zwangerschap is normaal. Zo’n zeventig procent van de vrouwen krijgt met deze zogenaamde zwangerschapsmasker. De vlekken ontstaan meestal vooral op het voorhoofd, jukbeenderen, kin, bovenlip en rondom de ogen.

Pigmentvlekken tijdens zwangerschap behandelen

Hoe ontstaan pigmentvlekken

Melanine (ook wel pigment) vormt als het ware een bruine kleurstof voor je pigmentcellen. Deze cellen geven kleine beetje pigment af aan de opperhuid waar je dus jouw huidskleur en haren aan te danken hebt. Wanneer op één specifieke plek meer cellen actief zijn, wordt er meer melanine afgegeven en ontstaan er dus pigmentvlekken. UV straling, erfelijkheid én hormonale schommelingen kunnen (donkere) pigmentvlekken verergeren.

Pigmentvlekken behandelen bij zwangerschap

Tijdens een zwangerschap stijgt het aantal hormonen oestrogeen en progesteron waardoor pigmentcellen extra actief zijn. Bij de tepels en vanaf de navel naar beneden zullen pigmentcellen donkerder worden. Door een combinatie van erfelijkheid, zon en hormonen kunnen pigmentvlekken in je gezicht tijdens de zwangerschap toenemen en dit noemen we melasma of zwangerschapmasker. De verkleuringen zijn absoluut niet schadelijk. Ze kunnen plotseling komen of juist geleidelijk verspreiden. In de meeste gevallen gaan ze enkele maanden ná een zwangerschap vanzelf weer weg, worden ze minder en soms zijn ze blijvend. Heb je er last van? Dan kun je pigmentvlekken gelukkig bij BodySilk Laser Clinic aanzienlijk verminderen zonder een hoge rekening achteraf.

resurfx behandeling enschede

Vergoeding via de verzekering!

Heb je een aanvullende verzekering? Dan ontvang je mogelijk een vergoeding. WhatsApp ons!

Tips om zwangerschapsmasker te voorkomen

Kun je zelf wat doen aan het voorkomen van een zwangerschapsmasker? Deels wel. Allereerst adviseren we je om tijdens je zwangerschap zoveel mogelijk de zon te vermijden. Smeer je altijd heel goed in met een zonnebrandcrème – en zelfs in de winter wanneer de zon fel schijnt is het advies om je in te smeren. De zon kan namelijk best verraderlijk sterk zijn. Draag een hoed of pet als de zon fel schijnt. Vermijd de zonnebank en gebruik een dagcrème tegen pigmentvlekken.

Neem gerust contact op met onze ervaren huidtherapeuten voor advies en om meer informatie te krijgen welke behandeling voor jou het meest geschikt is. Ook maanden na de bevalling kunnen we je helen met het verminderen van bruine vlekken op het gezicht of elders. Wij gebruiken speciale hoogwaardige huidproducten en de meest geavanceerde lasertechnieken om pigmentvlekken te behandelen. Lees ook onze klantenervaringen met verhalen van cliënten die je voorgingen.