Transgenderzorg ontharing

Bij BodySilk Laser Clinic kunnen we personen met een genderdysforie ondersteunen door middel van laserontharing. Je kunt bij ons terecht tijdens het transitieproces, bijvoorbeeld na doorverwijzing, maar ook voorafgaand aan het transitieproces, zodat de huidtherapeut de mogelijkheden met je kan bespreken. Een vaste huidtherapeut stelt een volledig behandelplan op en voert het hele traject uit.

transgenderzorg en ontharing bij bodysilk enschede

Vergoedingen

Voor ontharingsbehandelingen in het gezicht kom je vaak in aanmerking voor vergoeding vanuit een aanvullende verzekering, los van het transitietraject. De behandeling dient in dat geval eerst zelf betaald te worden, waarna je de kosten kunt declareren bij je zorgverzekeraar. Controleer hiervoor je polis of neem contact op met je zorgverzekeraar.

Indien je geen aanvullende verzekering hebt, of wanneer deze geen dekking biedt voor laserontharing in het gelaat, kun je vergoeding krijgen voor de behandelingen via een doorverwijzing van het genderteam. Deze doorverwijzing wordt meestal verstrekt bij aanvang van hormoontherapie.

Intake

Een vrijblijvend intakegesprek is van essentieel belang voor nieuwe cliënten. Tijdens dit gesprek maakt een van onze huidtherapeuten kennis, verstrekt informatie over het behandeltraject en de werkwijze, en bespreekt de verwachtingen waaronder het aantal benodigde behandelingen. Ook beoordeelt de huidtherapeut de haren in het betreffende gebied en bepaalt of een behandeling veilig kan worden uitgevoerd. Op basis hiervan wordt een behandelplan opgesteld.

Het is voor transgender personen altijd mogelijk om een intakegesprek in te plannen, zelfs wanneer je nog niet in transitie bent. Dit stelt de huidtherapeut in staat te beoordelen hoe we je kunnen helpen. In sommige gevallen kan het voorkomen dat het behandelplan op dat moment nog niet uitvoerbaar is. De huidtherapeut zal in dat geval altijd proberen samen oplossingen te vinden of te bespreken wanneer het behandelplan wel mogelijk is.

(Laser)ontharing kan voor transgender personen uitgevoerd worden bij verschillende lichaamsgebieden. In sommige gevallen kom je in aanmerking voor een vergoeding, meestal voor het gelaat. Dankzij nieuwe inzichten is het niet meer noodzakelijk om het genitale gebied definitief te ontharen voor het ondergaan van een vulva- of vaginaplastiek.

De Behandeling

Het type behandeling voor ontharing is voornamelijk afhankelijk van de haarkleur.

  • Laserontharing: Haren die pigment bevatten, kunnen meestal behandeld worden met behulp van laserontharing. Meer informatie hierover is te vinden op de pagina over laserontharing..
  • Elektrische epilatie: Zeer lichte, grijze of rossige/rode haren kunnen vaak niet behandeld worden met laserontharing. In deze gevallen passen we elektrische epilatie toe. Bij elektrische epilatie wordt een dunne naald via de haar in de huid geschoven, waarbij er korte stroom wordt afgegeven. Dit kan warm aanvoelen. De haargroei wordt hierdoor zwakker en minder. Omdat deze behandelmethode vaker herhaald moet worden dan laserontharing en meer tijd in beslag neemt, passen we deze methode alleen toe wanneer laserontharing niet mogelijk is.